Maros Mozi

Minden, ami a Maros Moziban és a Mozikertben történt, történik és történni fog

Vélemények

2010.01.08. 17:07 #marosmozi

Maros Filmfesztivál 2010. - a versenykiírás

MAROS FILMFESZTIVÁL 2010.
- Rákosmenti történetek –

A versenykiírás

Rákosmente Önkormányzata rövidfilmszemlét hirdet.
A filmszemlére nevezett filmek vetítésére a Maros moziban kerül sor, 2010. márciusában.

Nevezési szándék jelzésének határideje: február 22-ig
A nevezési szándék jelzése, a nevezési lap kitöltésével és megküldésével kizárólag e-mailen lehetséges: marosmozi@gmail.com vagy marosmozi@rakosmente.hu

Leadási határidő, a filmek beérkezési határideje: március 1.
A filmeket március 1-jén lehet személyesen leadni a XVII. kerületi Polgármesteri Hivatal (1173. Pesti út 165.) Művelődési és Sport Csoportjánál (209. szoba) 8:00-18:00 között.

A Maros Filmfesztivál időpontja: március 6.


A Maros Filmfesztivál 2010. célkitűzései:
- a kerületben élők számára bemutatkozási lehetőség filmes eszközökkel
- történetek, események, szépségek megmutatása civil szemeken keresztül
- filmarchívum képzése
- a kerületi lakosság lokálpatriotizmusának erősítése
- a kerületi művészeti csoportok bemutatkozási lehetősége
- a magyar filmművészet és a kis mozik iránti érdeklődés felkeltése
- gyakorlati lépések a mozi megmentése és esetleges üzemeltetése érdekében


A „Hangulatok és élmények – Otthonom Rákosmente” című fotópályázat tavalyi sikere azt bizonyította, hogy rengeteg tehetséges ember él kerületünkben, akik mondanivalójukat, véleményüket, benyomásaikat szívesen fotózzák le, és mutatják meg másoknak is.
A Maros Filmfesztivál a kerületi fotópályázathoz hasonlóan nagy számban számít a lelkes és tehetséges – jó értelemben vett – amatőrökre, műkedvelőkre és a félprofi vagy tapasztalatokkal rendelkező filmkészítőkre egyaránt.

Bárki bármilyen műfajú legfeljebb 15 perces rövidfilmmel nevezhet, amely köthető a XVII. kerülethez.
Küldhetnek játékfilmet, amelynek a története, szereplője vagy a helyszínek rákosmentiek.
Szívesen fogadunk olyan fikcióra vagy akár valóságra épülő rövid jeleneteket, történeteket, amelyek a kerületben történtek vagy történhetnének meg.
Nevezhetnek dokumentumfilmet, amely egy rákosmenti eseményt, történetet dolgoz fel. Előszeretettel várjuk az olyan dokumentarista filmeket, amelyek a Rákosmentén élő emberek örömeit, gondjait, problémáit mutatják be, feltárják a tényeket.
Készíthetnek egy vagy több a kerületben élő személyről portrét.
Örömmel vesszük, ha valaki klipet, etűdöt készít a kerület szépségeiről.
Kiemelten várunk olyan archív videó vagy filmfelvételeket, és azok szerkesztett változatait, amelyeken a kerület korábbi állapotát lehet felfedezni.

A filmeknek az alábbi kötöttségeknek kell megfelelniük:
Tartalmi szempontból valamilyen kötödéssel kell rendelkezniük a XVII. kerület felé.

Formailag nincsenek korlátok, pusztán az számít, hogy a film legyen késznek tekinthető (ne legyen nyersanyag, vágatlan stb), és legyen bemutatható, vetíthető.

Terjedelmi szempontból van egy fontos korlát, mégpedig hogy a filmek hossza legfeljebb 15 perc lehet.

Technikailag is bármilyen eszközzel készülhet a film, azonban a kész filmet kizárólag DVD lemezen lehet beadni, DVD-video formátumban (nem fogadnak el avi, mpeg, adat stb. formátumokat a vetítés egységesítése végett). A filmet természetesen bármilyen képrögzítésre alkalmas eszközzel készíthetik, így használható a mobiltelefon beépített felvevője éppúgy, mint a fényképezőgép kamerafunkciója, digitáliskamera vagy akár régebbi típusú kamerák is, sőt számítógépes animáció is küldhető. Az utómunkát, a vágást is végezhetik bármilyen módon.
Csak az a kikötés, hogy az elkészült filmet DVD-n adják be, DVD-video formátumban.

Minden nevezett film beküldése előtt előbb ki kell tölteni egy nevezési lapot, amely letölthető többek között a www.marosmozi.blog.hu oldalról. A nevezési lapon egyértelműen szükséges jelezni, hogy a benevezett film az alkotó saját szellemi terméke, abban semmilyen szerzői joggal nem élt vissza.

Egy alkotó, alkotóközösség legfeljebb két rövidfilmet küldhet be.
Természetesen fontos, hogy minden szerző csak a saját filmjét küldje be. Minden nevezéskor mód van arra, hogy a film készítésében résztvevő további stábtagokat is felsorolják.
A legtöbb film esetében van egy (vagy legfeljebb két) ember, aki a filmet jegyzi, aki a film iránt a legtöbb felelősséget vállalta, aki a legnagyobb részt vállalta a filmkészítésben, akinek az elgondolásai legnagyobb részt valósulnak meg a filmben, őt tekinthetjük a film szerzőjének. Legtöbb esetben a film rendezője ez a személy.

A Maros Filmfesztivál előtt a nevezési időszakban a filmeket előre nem kategorizáljuk, tekintettel arra, hogy a beküldött filmek műfaját, azok arányát előre nem tudjuk megbecsülni. A nevezési időszak után a szervezők és a zsűri határozza meg, hogy külön kategóriákat hirdetnek-e vagy különbontják-e a filmeket bármilyen szempont alapján.

Fontos tudni, hogy a saját készítésű filmekben nem lehet bármilyen zenét, más szerzőtől származó képet, fotót bármilyen hosszban felhasználni. Ezek figyelembevétele a nevező feladata, a fesztivál szervezői ezekkel kapcsolatban jogi felelősséget nem vállalnak.

Minden pályázó nevezésekor köteles nyilatkozni, hogy az általa beküldött film a saját tulajdona – ő rendelkezik annak felhasználási jogaival, a saját szellemi terméke, ő készítette. A pályázó aláveti nevezett filmjeit a zsűri értékelésének, és az értékelést elfogadja. Emellett a pályázó a nyilatkozat aláírásával elfogadja a pályázat feltételeit, és hozzájárul, hogy filmjét vagy annak részletét Rákosmente Önkormányzata ellenszolgáltatás nélkül, az alkotó nevének feltüntetésével felhasználja a kerületet népszerűsítő anyagaiban, valamint a filmfesztivál saját promóciójában.

Amennyiben egy filmről felmerül, hogy az nem a pályázó alkotása, akkor a pályázó adott filmjének részvételét a zsűri felfüggesztheti, és a film eredetét kivizsgálhatja. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a film valóban nem a pályázó alkotása, a filmalkotást a zsűri a versenyből kizárhatja.
Amennyiben a filmfesztivál kiírásával ellentétben, egy adott filmalkotás semmilyen módon nem köthető Rákosmentéhez, akkor a filmet a zsűri a versenyből kizárhatja.

A Maros Filmfesztivál nyilvános vetítésein a nevezett filmeket levetítik. Ez alól kivételt képeznek azok a filmalkotások, amelyek törvényileg sértőek, uszító jellegűek, nem készültek el, vetítésre technikailag alkalmatlanok, vagy más okból a zsűri úgy ítéli meg, hogy nem vetíthetőek.

A beküldött filmeket neves szakemberekből álló zsűri értékeli. A zsűri tagjainak nevét a szervezők később közlik. Tájékoztató jelleggel közöljük, hogy a zsűriben nagy valószínűséggel helyet kap egy kerületben élő filmes szakember, esztéta vagy művész, továbbá egy vagy több országosan ismert és elismert filmrendező, operatőr vagy színész.
A zsűri által érdemesnek ítélt filmek alkotói díjat kapnak. A díjak listáját a szervezők később közlik. A nyeremények között lesz valószínűleg egy, a szemle eszmei fődíjának minősülő hagyományteremtő kisplasztika az Oscar mintájára, több kisebb pénzdíj, és további díjak, amelyeket szponzorok, támogatók ajánlanak fel.
A zsűri tagjait és a filmfesztivál nyereményeit a szervezők később határozzák meg.


A szervezők fenntartják a jogot a programváltoztatásra, és amennyiben szükséges a filmfesztivál versenykiírásának ésszerű változtatására.

A Maros Filmfesztivállal kapcsolatban felvilágosítást szerezni a fesztivál és a Maros mozi közös fórumán lehet: www.marosmozi.blog.hu
Telefon: Rákosmente Önkormányzata – Művelődési és Sport Csoport: 253-3371
E-mail: marosmozi@gmail.com és marosmozi@rakosmente.hu

6 komment

Címkék: maros


A bejegyzés trackback címe:

https://marosmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr851657170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dömper1982 2010.01.11. 11:42:11

Sziasztok!
Már alig várom a filmfesztivált, ligetiként nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen nagyszabású rendezvény lesz nálunk!
Egy csomó helyen írnak a moziról, például itt is: www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=87

Maros mozi is back!!!! :)

Faust. · http://filmperkocka.blog.hu 2010.01.12. 21:52:50

Várjuk, indulunk, nyerünk! :)

Vagy nem.

7upp 2010.01.13. 16:55:53

Sziasztok! Én az egyik kerületi újságban figyeltem fel erre a filmfesztiválra. Meg régebben a fotópályázatról is olvastam, mindkettőt nagyon jónak tartom. Már egy ideje a fejembe vettem, hogy fényképezek illetve filmezek a kerületről. Ez a rendezvény csak ráerősít a terveimre :) Elolvastam az információkat, feltételeket. Nos, én alapvetően egy zenés-bemutatós-dokumentumfilm jellegű videóra gondoltam. Csak olvastam a zenével kapcsolatosan, hogy nem lehet bármilyen zenét felhasználni, bármilyen részletében. Ez hogy is van pontosan? Ha én zenét szeretnék a videó alá, akkor legfeljebb saját szerzeményt tehetek be? A válaszokat előre is köszönöm!

#marosmozi 2010.01.13. 19:21:50

@7upp: A zeneszámok felhasználása tekintetében - hogy kellően jogi esetek-esen fogalmazzunk -, vannak korlátok.
Elvileg minden nem saját, felhasznált zene (és kép) után jogdíjat kellene fizetni. Ez többnyire egy általány díj. Ugyanakkor ha minden igaz, 30 másodpercet mindenből fel lehet ingyen használni, afölött kell csak fizetni. Azonban nem túl valószínű, hogy az Artisjus megkeressen minden alkotót és megbüntessen. Főként ha nem túl ismert zenét használsz...
Ezt a mondatot egyébként a szervezők védelmébe írtuk bele a versenykiírásba, hogy ezzel a szervezők ne legyenek támadhatók. Akit ez érint, és tart az Artis Justól, az nézzen utána pontosabban, és ha gondolja, küldje el ide is mindannyiunk okulására.
Előre is Köszi mindenkinek..
süti beállítások módosítása