Maros Mozi

Minden, ami a Maros Moziban és a Mozikertben történt, történik és történni fog

Vélemények

2010.03.28. 21:49 #marosmozi

Teltház a Maros Moziban!

Megosztott fődíj a Maros Filmfesztiválon
Fikciós és nem fikciós fődíjat is kiosztott a zsűri március 27-én szombaton a Maros Moziban. A vetítések megtöltötték a mozit, az esti koncertet és filmet óriási hangulatban nézte, hallgatta a közönség.


A Maros Moziban délelőtt 10 órakor Csorba Edit és Tóth Zoltán András köszöntötte a közönséget, akik az újjászülető Maros Moziba érkeztek. A szervezők nagy örömére már a délelőtti vetítéseken is félig megtelt a moziterem. A vetítési blokkok után az alkotásokat a zsűri értékelte, majd délben rövid ebédszünet következett.

13 óra után népzenei koncertet adott Domonkos Zoltán és zenekara. A koncert kapcsán elmondható, hogy valóban jó ebédhez szólt a nóta. A közönség a népi dallamok alatt érkezett vissza a mozi épületébe.
14:00 órakor Domonkos László a Maros mozi üzemeltetésével megbízott MAT XVII. elnöke lépett a színpadra, és elmondta, hogy hogyan is kezdődött, majd hogyan folytatódott a mozi felújítása. Néhány szóban megemlítette az épülettel kapcsolatos terveket is: a Maros Moziban filmvetítések és filmklubok mellett kiállítások és előadások is lesznek, sőt sporttal kapcsolatos programokat is terveznek. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a munkákban, külön kiemelte a Mozgás Öröm Sport Egyesület és a Fiatalok Rákosmentéért Egyesület tagjait, továbbá a Rákosligeti Polgári Kör, Rákosmente Önkormányzata, a Csekovszky Árpád Művelődési Ház és az Erdős Renée Ház segítségét is.
A mozi bejáratánál egy tábla őrzi azoknak a nevét, akik két kezük munkájával újították fel az épületet.

Kiállítás, mese, kézműveskedés
Délután 2 óra után Kelemen Sándor az önkormányzat Művelődési és Sport Csoportjának vezetője nyitotta meg a MAT XVII. kiállítását, amelynek címe: Képi idő, mozgás. Szólt néhány szót a Maros Mozi épületének múltjából előkerült tárgyakról is. A Mozi 1911 óta volt szálloda, kávéház, ellátott közigazgatási funkciókat is, bár legtöbben főleg a mozira emlékeznek.

A kiállítás-megnyitó alatt már sok kisgyermekes család is megérkezett, akik a rákoscsabai Közösségi Háztól kölcsön kapott ülőpárnákra ültek, hogy a hideg széktől ne fázzanak meg. Az épületben délutánra már 18 fok volt, ami nagy öröm volt a szervezők számára, hiszen néhány napja még mínuszok voltak kint, és az épületben akkor még csak – fűtés híján - 5-7 fok volt.

A gyerekek Gémes József – Nepp József: Vili, a veréb című rajzfilmjére érkeztek. A kicsik jókat kacagtak a gyermekből verébbé változott Vili és barátai kalandjain. A film után sokan átsétáltak a Csekovszky Árpád Művelődési Házba, ahol Szitár Orsolya és Kobza Enikő tartott kézműves foglalkozásokat. Előkerült két régi mozgóképes tárgy is, az egyik az úgynevezett camera obscura vagy lyukkamera – Mohi Sándor gyűjteményéből, amely egy egyszerű képalkotásra alkalmas optikai rendszer. A másik a zoetróp, amelyet a Csekovszky Ház munkatársnője, Orsolya saját maga készített el, azon mutatta meg a kicsiknek az animáció alapjait. Egy bakelitlemez-játszó forgatta a lukacsos hengert, amelybe mozgásfázisokat ábrázoló rajzcsíkok kerültek. A forgás hatására úgy tűnt, mintha a rajzok megmozdulnának. A gyermekek nagyon jól érezték magukat, és így talán számukra is fontossá vált, hogy legközelebb is visszatérjenek a moziba.

A filmverseny folytatása
15:30-kor kezdődtek a délutáni filmprogram filmjei. A két blokk után ekkor is értékelt a zsűri, az alkotók számára hasznos szempontokat vetettek fel, a kívülállók számára pedig érdekességekkel szolgáltak.

A zsűri tagjai: Szilágyi Erzsébet filmszociológus, a zsűri elnöke, Mohi Sándor rendező, operatőr, Durst György producer, a Duna Televízió Duna Műhelyének vezetője és Ilosfai Krisztián képzőművész, a MAT XVII. tagja.

A filmvetítések után rájuk várt a nehéz döntés, hogy végül kiválasszák a filmek közül a legjobbakat, amelyeknek díjakat adnak, ezért a zsűri félre is vonult tanácskozni. Ekkor adhatták le a nézők is szavazataikat, így a közönség is elmondhatta, hogy mely alkotásokat tartotta a legjobbnak.

Eközben a moziban beszélgetés zajlott a kis mozik lehetőségeiről. Kemény Eszter, az Alfa mozi egykori vezetője, Böszörményi Gábor, a Magyar Filmklubok Országos Szövetségének elnöke, Forgács Balázs, a Mozivilág főszerkesztője és Várdai Zoltán a Mozivilág társszerkesztője érdekes beszélgetést folytatott a színpadon.

Díjeső
19:00 órára a tervezett időpontra nem érkezett meg a zsűri döntése, ezért a színpadra kerültek Kaltenecker Zsolt és Martonosi György hangszerei, hogy a díjkiosztó után azonnal indulhasson a koncert.
A moziteremben ekkor már minden széken ült valaki, sőt sokan a falak mellett tudtak csak megállni.

Amikor már kellően oldott volt a hangulat, akkor megérkezett a hír, hogy megvannak az eredmények, és kezdetét vette az eredményhirdetés.

Az ünnepségen először Riz Levente Rákosmente polgármestere beszélt, aki a közönség, a helyrehozott mozi és a kiállítás látványától nagyon lelkes és lelkesítő beszédet mondott. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett ebben a csodában, és külön megköszönte a munkát Domonkos Lászlónak és Ilosfai Krisztiánnak a Művészek Alkotó Társasága részéről, Imre Lászlónak a Mozgás Öröm Sport Egyesület részéről. Elmondta, hogy ezt a csodát sokan akarták, és külön öröm számára, hogy sok fiatal is fontosnak érezte, hogy a helyi mozi újjászülessen.

A filmverseny beérkezett filmjeit és az első Maros Filmfesztivált Szilágyi Erzsébet a zsűri elnöke értékelte. Elmondta, hogy óriási dolog ez manapság, hogy ennyi fiatal és lelkes ember hajlandó áldozni a szabadidejéből egy kultikus épületre. Hozzátette, hogy a filmek között is voltak kifejezetten színvonalas alkotások is, amely a rendelkezésre álló rövid idő alatt nagy eredménynek számít.

Ezután következett a díjak átadása.
Minden díjazott alkotó megkapta a korábban egy éven át tartó Otthonom Rákosmente fotópályázat legjobb képeit tartalmazó albumot.

Különdíjas lett, és oklevélben részesült Virágné Nagy Éva: Csengetéstől csengetésig, Tóth László: Muszály, Szabó Józsefné, Varga Istvánné: Évek Ligeten, Klincsek Norbert, Georgita Máté: Rákosgyöngye, Körömi János: Utazó című filmjéért.

A Duna Televízió különdíját kapta Raffay Gábor: „Mintha mi sem történt volna…” című filmjéért.
A Végvári Cukrászda különdíját kapta, egy filmfelvevő-gépet formázó tortát, Szécsi Viktor 12 éves filmalkotó Az iskolám arcai című filmjéért.

A harmadik díjas a Rocky 17 című filmjéért Osbáth Márk lett, nyereménye az E-Z Foto felajánlásában egy videoállvány, valamint 30 ezer Ft pénzjutalom Rákosmente Önkormányzatának felajánlásában.

A közönségdíjat a Maros Mozi újjáélesztése című filmjéért a MÖSE csapata kapta.
Ugyancsak ez a film érdemelte ki az egyik fődíjat is. A zsűri úgy döntött, hogy megosztott fődíjat ad, egyet a legjobb nem fikciós filmnek, egyet pedig a legjobb fikciós alkotásnak.

A nem fikciós fődíjat Hódi Levente és Holl Bence kapta A Maros Mozi újjáélesztése című filmjükért. Ők kapták meg a szemle eszmei fődíját a Domonkos László által készített műalkotást is, amelyet a művész kifejezetten erre az alkalomra készített el. Kaptak továbbá 30 ezer forintot, a Duna Televízió nyereménycsomagját, egy oklevelet, egy fotópályázati albumot is.
Úgy látszik ezek a fiatalok nemcsak a mozi újjáépítésében, hanem a filmalkotásban is jeleskedtek.

A Maros Filmfesztivál fikciós fődíját, és ezzel Rákosmente Önkormányzatának felajánlásában 40 ezer forintot, a MOKÉP-Pannónia filmcsomagját, a Duna Televízió csomagját, oklevelet és a fotópályázati albumot Bedey Magdolna és Knakker Zsófia kapta Szabadság?! című filmjéért.

Gratulálunk valamennyi díjazottnak.

A díjak kiosztása után Riz Levente a zsűritagok munkáját is megköszönte egy-egy üveg finom borral és egy-egy fotóalbummal.

A díjátadás végén a szervezők megköszönték, hogy díjat ajánlott fel Rákosmente Önkormányzata, a Duna Televízió, a MOKÉP-Pannónia, a Végvári Cukrászda és az E-Z Foto.

Megköszönték a rendezvényhez nyújtott támogatást a MAT XVII-nek, Domonkos Lászlónak és minden MAT-tagnak, a Mozgás Öröm sport Egyesület tagjainak. Köszönik a Fiatalok Rákosmentéért Egyesület valamint a Rákosligeti Polgári Kör támogatását, és nagyon köszönik a Csekovszky Árpád Művelődési Ház odaadó segítségét, a Rákoscsabai Közösségi Háznak az ülőpárnákat.
Tóth Zoltán András a rendezvény szervezője külön is megköszöni a szervezéshez nyújtott segítséget Kelemen Sándornak az önkormányzat Művelődési és Sport Csoportja vezetőjének, Holéry Krisztinának és Serfőző Rozáliának.

Jazz gyertyafényben, retrofilm
A díjkiosztó ünnepség után folytatódtak a programok.
Kaltenecker Zsolt és Martonosi György virtuóz játékkal kápráztatták a szinte még mindig teltházas Maros Mozi közönségét. A hangulat még inkább fokozódott, amikor fél 9 körül a Föld órája megünnepléseként leoltották a villanyokat, és az egész Maros Mozi gyertyafénybe borult. Maguk a zenészek sem voltak láthatóak, pusztán csak sziluettjük látszott valamelyest a gyertyák ellenfényében. A közönség alig akarta elengedni a két zenészt, többször is visszatapsolták őket.

Estére sokan elfáradtak az egész napos program alatt, de a kitartóbbak igazi csemegét láthattak. Fél 10 előtt néhány perccel indult el Tímár Péter filmje a Moziklip, amely méltó lezárása volt a Maros filmfesztiválnak

A Maros Mozi újjászületésének ünnepét együtt ünnepelték kicsik és nagyok, és bizonyára sokan várják a folytatást, a Maros Mozi újabb programjait.

www.marosmozi.blog.hu

 

3 komment

Címkék: maros


A bejegyzés trackback címe:

https://marosmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr301875981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dömper1982 2010.03.29. 11:01:08

Fergeteges nap volt!!!! :) A mozi újjászületett. :)

Akinek van fotója, tegye fel!!!!! :))))

FIRE · http://www.firemozgalom.hu 2010.03.29. 13:46:12

Sziasztok!

Köszi a részletes beszámolót. :)

Nagyon örülök, hogy sikeres volt a rendezvény, én is nagyon jól éreztem magam. Örömteli hír, hogy végre van megint mozija a kerületnek!!!

Annak is örülök, hogy a Fiatalok Rákosmentéért Egyesület tagjaként segíthettünk Nektek!

Sok sikert a továbbiakban!!!

MousePower 2010.03.31. 17:29:47

Sziasztok!

Nagyon tetszett a fesztivál, remélem lesz jövőre is :)

Aki megszeretné nézni a harmadik helyezett Rocky 17-et, az itt megteheti:
www.youtube.com/watch?v=B1-J-7XBwJ4
süti beállítások módosítása