Maros Mozi

Minden, ami a Maros Moziban és a Mozikertben történt, történik és történni fog

Vélemények

2010.01.05. 14:01 #marosmozi

A magyar moziportálon is

Több mint egy évtized után ismét bekerült a Maros mozi a magyar filmélet vérkeringésébe. A magyar.film.hu is lehozta a Maros Filmfesztivál felhívását.

 

Mindenekelőtt igényes Maros mozis programokban és izgalmas filmélményekben, művészeti élményekben bővelkedő boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Még 2009 utolsó előtti napján felkerült a Maros Filmfesztiválról szóló felhívás a filmhu-ra! Köszönjük nekik! Örülünk, hogy a magyar filmes szakma szélesebb rétegeihez is eljuthat általuk a rákosligeti Maros mozi újjászületésének híre.

Rövidesen - még január első hetében - feltesszük ide a blogra a filmfesztivál pontos versenykiírását. Valójában szinte semmit nem szeretnénk korlátozni a versenykiírásban, de néhány szempontot figyelembe véve mégis muszáj bizonyos szabályokat felállítanunk.
A fimfesztiválokon tartalmi, formai, technikai és terjedelmi korlátok szoktak lenni.

Tartalom tekintetében egyetlen fontos szabály van, hogy a film kötődjön a XVII. kerülethez. A történet játszódjon itt, a portré szóljon kerületi alanyról stb.

Formailag nincsenek korlátok, pusztán az számít, hogy a film legyen késznek tekinthető (ne legyen nyersanyag, vágatlan stb), és bemutatható, vetíthető.

Technikailag is bármilyen eszközzel készülhet (lehet videokamerával, mobiltelefonnal, számítógépes animációval stb), egyetlen kikötés, hogy filmet DVD lemezen adjátok be, DVD-video formátumban. Korábbi tapasztalatok alapján ezzel lehetnek gondok, de az a lényeg, hogy bármilyen egyszerű DVD-lejátszóval lejátszható legyen a film.

Terjedelmi szempontból van egy fontos korlát, mégpedig hogy a filmek hossza legfeljebb 15 perc lehet.

A nevezőkkel szemben nincsenek korlátok, csak annyi, hogy egy alkotó legfeljebb 2 saját rövidfilmet nevezhet be.

Ezeken kívül a nevezési határidő és a fesztivál pontos időpontjának ismerete fontos még. Szeretnénk, hogy sok jó film legyen a fesztiválon. Nem szeretnénk, hogy azért maradjon ki valaki az első Maros Filmfesztiválról, mert nincs elég ideje filmet készíteni. Reméljük tehát, hogy akinek szándékában áll nevezni, elegendő ideje lesz a filmkészítésre és a nevezésre, ha február 22-én van a nevezési határidő, március 1-jén a kész filmek leadási határideje DVD-n, és március 6-án tartjuk a Maros Filmfesztivált.
Nagy előnye március 6-ának, hogy az Oscar díj átadásához közel időpont miatt biztosan sokan idefigyelnének rátok, filmjeitekre és a mozira, jelentős sajtóérdeklődésre számíthatnátok/számíthatnánk, ráadásul még nem árnyékolná be a politikai kampány sem a programot. Ugyanakkor ez egy meglehetősen szűk határidő filmkészítésre, bár ahogyan ismerjük a filmeseket, szinte mindenki az utolsó pillanatban készíti filmjeit, teljesen mindegy, hogy mikor van az az utolsó pillanat...
A nevezési szándékot tehát legkésőbb február 22-éig lehet jelezni egy nevezési lap kitöltésével és megküldésével. A nevezési lapok érkeztetése után már el kezdjük készíteni a fesztivál programját, ezért kell tudnunk, hány filmre, és hány percnyi vetítésre számíthatunk. A kész filmeket DVD-n legkésőbb március 1-jén lehet leadni az önkormányzatnál. A filmfesztivál pedig március 6-án lesz a Maros moziban. Ezek az időpontok egyelőre tájékoztató jellegűek, végleges időpontokat a hivatalos versenykiírásban találtok.

A nevezési lapot és a versenykiírást még január első héten feltesszük a blogra. Természetesen szükség esetén később is lehet ésszerű változtatásokat tenni a versenykiírásban.

Felmerült, hogy hosszú folyamat az e-mailezés, ezért legyen telefonszám is, ahol élőszóban lehet tájékozódni a rövidfilmfesztiválról, ezért megadjuk az önkormányzat Művelődési és Sport Csoport számát, ahol vagy tudnak válaszolni, vagy megadnak egy további telefonszámot a szervezők közül. Ha kérdés van, hívjátok munkaidőben a 253-3371-es számot!

A blogot pedig nyugodtan használjátok! Meséljetek mozis és filmes élményeitekről. Köszönjük Robi fotóit! Nézzétek meg, nagyon szépek!
indafoto.hu/forrest/maros_mozi
 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://marosmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr501648622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illető 2010.01.06. 14:52:00

Nekem vannak felvételeim néhány évvel ezelőttről, lehet, hogy összeállítok belőlük valamit.
Az nem baj, ha régi VHS átírva? Elég rossz a minősége...

Egyébként az MNO-n is megjelent egy cikk a moziról:
www.mno.hu/portal/686070

#marosmozi 2010.01.06. 23:37:12

@illető: Nem gond, ha kicsit rossz a minősége, persze lehetőleg törekedjetek a minél jobb kép- és hangminőségre.
Régi felvételeknél külön hangulata lehet annak, ha kicsit régies a kép. Külön örömmel várjuk a XVII. kerületről évekkel korábban készült felvételeket, amelyek esetleg egy egészen más állapotot rögzítettek.
süti beállítások módosítása