Maros Mozi

Minden, ami a Maros Moziban és a Mozikertben történt, történik és történni fog

Vélemények

  • maros_mozi: A székek és a hangulat is a régi! (2014.06.02. 14:56) JÚNIUSI MOZIMŰSOR!
  • CivilJutub.hu (www.civiljutub.hu): Cikk a civil videómegosztóról CIVILEKNEK (főnök, munkatárs, egyesület, alapítvány, ha van, stb…) A... (2010.05.18. 13:16) A mozi jövője - az eddig feltöltött filmek
  • MousePower: Sziasztok! Nagyon tetszett a fesztivál, remélem lesz jövőre is :) Aki megszeretné nézni a harmad... (2010.03.31. 17:29) Teltház a Maros Moziban!
  • KPali: Borzalom :( (2010.03.29. 12:30) Betörtek a Maros Moziba!
  • Spaceman2: Nagyon hangulatos volt este a gyertyafényes jazz-koncert és a Moziklip talán a nyolcvanas évek leg... (2010.03.28. 21:27) Mikor, mit láthatunk?

2009.12.18. 13:49 #marosmozi

Oszkár-díjas filmek a Maros moziban?

Az évek óta üresen álló rákosligeti moziépület újjászülethet! A kerületi művészek kiállításokat, művészeti táborokat terveznek ide, az önkormányzat pedig megszervezi a Maros Filmfesztivált, amelyre a kerület lakosságától várnak rövidfilmeket.

Az elmúlt hetekben kerületi művészek (MAT 17), a Rákosligeti Polgári Kör és helyi civilek kitakarították a Maros mozi épületét. A lelkes kezek felszámolták a rendetlenséget, feldarabolták a korábban a Dózsa Művelődési Házból leselejtezett székeket, elhárították a beázást, és alapos nagytakarítást tartottak.

A kezdeményezést felkarolva, Rákosmente Önkormányzata kisebb felújítást végzett a moziban, így immár ismét van víz és villany az épületben.
Felmerült, mi lenne, ha a mozi ismét megtelne élettel és művészettel. A MAT ezért karácsonyi vásárt hirdetett, az önkormányzat pedig felvázolta a Maros Filmfesztivál gondolatát.

Rákosmenti történetek
Új kísérletbe kezd az önkormányzat által kinevezett szervezőcsapat. A fotópályázat sikeréből kiindulva Rákosmente Önkormányzata úgy határozott, hogy meghirdeti a Maros Filmfesztivált.

A fotópályázat sikere azt bizonyította, hogy rengeteg tehetséges ember él kerületünkben, akik mondanivalójukat, véleményüket, benyomásaikat szívesen fotózzák le, és mutatják meg másoknak is.
A Maros Filmfesztivál pályázata abban nem különbözik a fotópályázattól, hogy most is ötleteket, benyomásokat várnak a XVII. kerületről. Abban azonban különbözik, hogy ezúttal mozgóképben, filmen lehet mesélni a kerületről.

Manapság sokan készítenek amatőr videofelvételeket, és osszák meg azokat ismerőseikkel videomegosztó internetes oldalakon. A szervezők ilyen jellegű filmekre számítanak, amelyeket az alkotók lelkesedésből készítenek.

Rövidfilm-verseny
Bárki bármilyen műfajú rövidfilmmel nevezhet, amely köthető a XVII. kerülethez.
Küldhetnek játékfilmet, amelynek a története, szereplője vagy a helyszínek rákosmentiek.
Nevezhetnek dokumentumfilmet, amely egy rákosmenti eseményt, történetet dolgoz fel. Előszeretettel várják az olyan dokumentarista filmeket, amelyek a Rákosmentén élő emberek örömeit, gondjait, problémáit mutatják be, feltárják a tényeket. Készíthetnek egy vagy több a kerületben élő emberről portrét. Ha valaki a zenés műfajban próbálná ki magát, lehetséges klipet, filmetűdöt készíteni a kerület szépségeiről.
Kiemelten várják olyan archív video vagy filmfelvételeket, és azok szerkesztett változatait, amelyeken a kerület korábbi állapotát lehet felfedezni.

A filmeknek mindössze két kötöttségnek kell megfelelniük. Egyrészt valamilyen kötödéssel kell rendelkezniük a XVII. kerület felé (pl: a történet főhőse vagy a helyszíne legyen rákosmenti), másrészt a filmek hossza nem haladhatja meg a 15 percet.

Sokan megijedhetnek, és gondolhatják úgy, hogy a filmekhez dramaturgiai és más filmkészítési ismeretek is szükségesek. Ez természetesen részben így is van. Azonban sokan készítettek már családi videókat nyaralásról, a gyermek iskolai szerepléséről, sőt próbáltak már videofelvételeket készíteni egy balesetről, vagy akár kitalált helyzetet is igyekeztek felvenni. A technika manapság már elérhető, és akár a mobiltelefonba épített kamerával is lehet jó minőségű felvételeket készíteni, szinte minden számítógépen lehetőség van a rögzített videofelvételek alakítására, utómunkájára.

A technika tehát lényegében mindenki rendelkezésünkre áll, a kérdés, hogy megvan-e a képességünk és kitartásunk arra, hogy mások számára is érdekes történetet meséljünk el filmen.

A fesztivál fóruma: www.marosmozi.blog.hu
Merész ötletbe vágta fejszéjét az önkormányzat, ugyanis megtippelni is nehéz, vajon hányan ragadnak kamerát, és kezdenek filmet készíteni. Nehéz azt is meghatározni, hogy az amatőr filmkészítők számára milyen szabályrendszert, kategóriarendszert érdemes kidolgozni.
A filmek esetében talán még nehezebb egyértelmű szabályokat felállítani, mint volt korábban az egy évig tartó, és sikerrel zárult fotópályázatnál.

A filmeket kizárólag DVD-n lehet beadni, DVD-Videó formátumban (nem fogadnak el avi, mpeg, adat stb formátumokat a vetítés egységesítése végett). Egy pályázó legfeljebb két saját készítésű rövidfilmet küldhet be.

A beküldött filmeket neves szakemberekből álló zsűri értékeli. A zsűri döntése alapján a nem megfelelő technikai feltételekkel beküldött, törvénysértő, uszító jellegű filmeket nem vetítik le a versenyen. A zsűri által érdemesnek ítélt filmek alkotói díjat kapnak.
A zsűri tagjait és a filmfesztivál nyereményeit a szervezők később közlik.

A Maros Filmfesztivál, így a benevezett filmek vetítése, 2010. márciusában lesz, nevezni február végéig lehet. A pontos időpontokat, nevezési lapokat, részletes technikai és nevezési feltételeket később teszik közzé a www.marosmozi.blog.hu oldalon és a helyi sajtóban!
Információt kérni a marosmozi@gmail.com és a marosmozi@rakosmente.hu e-mailcímen lehet.

Addig is érdemes filmötleteken gondolkodni, témákat keresni a filmekhez.
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://marosmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr321606686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.