Maros Mozi

Minden, ami a Maros Moziban és a Mozikertben történt, történik és történni fog

Vélemények

2012.10.03. 15:07 #marosmozi

MAT 17

MAT 17

Elvek és célok

 

A Művészek Alkotó Társasága (MAT XVII) Közhasznú Egyesület azt a célt tűzte ki maga elé, hogy munkájával támogatja az alkotó személyiséget, a szabad alkotószellemet, magas szintű művek létrehozásában. Ebben a célkitűzésben, azaz igény fogalmazódott meg, hogy a művészet eszközként betöltse szerepét egy emberibb, esztétikusabb élet, élettér kialakításában, az értékes hagyományok megtartásával. E célok megvalósítása folyamán az egyesület Budapest XVII. kerületének művészeti, kulturális életét gazdagítja, tágabb értelemben pedig a magyar művészetet és a művészeti közéletet.

  A MAT XVII fő működési területe a képzőművészet – mint festészet, építészet, szobrászat -, ezen belül és nem külön kezelve: az iparművészet. Együttműködik a „Hét szabad művészet”- tel, és a kilenc múzsával jelzett művészeteken kívül minden más régi és új művészeti, ággal, ágazattal, valamint a tudományokkal a látvány területén maradva.

   A MAT- tizenhét hivatásos alkotó szövetsége a művészet ügyének fölemelésére, bemutatására. Az alapítók és az egyesület minden tagja a látás, láttatás műfajainak területén munkálkodó művészek, de más szakirányok felé is van kötődésük. A tagság nagy része XVII. kerületi lakos, kisebb része innen elszármazott vagy ide kötődő. Lokálpatrióták, akik mindig és mindenütt fontosnak tartják Rákosmente kulturális, és ezen belül képzőművészeti képviseletét is.

  A 2003. májusában alakult közhasznú egyesület bemutatkozó kiállítása 2004. augusztusában nyílt meg az Erdős Renée Házban.

   A továbbiakban minden évben 2-3 nagy kiállítást rendezett a Művészek Alkotó Társasága Budapesten és vidéken (Kecskemét, Szekszárd, Zamárdi stb.). A Bartók Kiállítás pl. két helyszínen, egyszerre került megrendezésre. A hatalmas anyag egy része Rákoshegyen, másik része a Duna Galériában volt látható. Évente kb. 10 kisebb, csoportos és egyéni tárlatot szervez és rendez az Egyesület, saját tagjainak és a XVII. kerületi művészeknek.

   A társaságot elsősorban a barátság, a művészet fontossága, annak előtérbe helyezése, a közös gondolat tartja össze. Ahány alkotó, annyi stílus jelenik meg a MAT XVII kiállításain. Nem cél az egységesítés, az alkotói módszerek, az alkalmazott technikák megkötése. Magasabb szinten viszont megmutatkozik az egységgé kovácsoló erő, a közös szellemi, lelki indíttatás. Szabad alkotói szellemmel a „fény kiszabadítása” a cél, a „sötétség fogságából”. Az anyagot szellemi értékhordozóvá kell alakítani úgy, hogy a műalkotás láttán már ne az anyag domináljon, hanem a mondanivaló. Itt már nem lehet anyagi mércével mérni. Vallják, hogy ezen a szinten kell kapcsolatot teremteni a művészetet környezetébe választó közönséggel.

  Az egyetemestől az egyéni mélytudati gondolatokig, sokféle megoldás és tartalom megjelenése jellemzi e társaság művészeit. Nem szándékoznak a ma divatos „celeb” módszereket alkalmazni. Egyházellenességgel, nemzetellenességgel, egyéb gusztustalankodással nem kívánnak kitűnni, pedig most ez a nagy divat.

  A MAT nem politikai szervezet. Kötelessége viszont a művészeti politika befolyásolása, a művészet fontosságának hangsúlyozása, a szakmai tanácsadás, továbbá az emberi környezet és ezen belül a lakóhely esztétikus kialakítása ügyében eljárni.

   Az alkotókban közös a világra való nyitottság és szűkebb, tágabb lokálpatriótizmus. Ezt a kultúrákban való keresést és az ebből fakadó tájékozottságot – az immár 30 főnyi társaság és a több mint 100 kültag (vendégművész, baráti kör, támogató) – fel kívánja használni arra is, hogy Rákosmente és a környék művészeti életét szervezettebbé, hatékonyabbá tegye. A közeljövőben létrehoznának és működtetnének a XVII. kerületben művészeti köröket, kiállítótermet, előadótermet és műhelyeket. Jól megszervezett elméleti és gyakorlati oktatással, széleskörű ismeretterjesztéssel a Művészek Alkotó Társasága a kulturális életet kívánja felpezsdíteni közös akarattal.

 

Budapest, 2009. december 1.

                                                                   Domonkos László

                                                                           elnök

 

komment

Címkék: mat


A bejegyzés trackback címe:

https://marosmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr801601184
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása